10. spletna razprava: Evropska energetska politika

Energetika-EU-razprava-splet

1. Cilj
2. Aktualnost
3. Izhodiščna vprašanja
4. Trajanje
5. Ciljne javnosti
6. Umeščenost v oblikovanje politik
7. Kako sodelujem?
8. Relevatne vsebine
9. Pravila razprave

Posreduj predlogtwitter-logo facebook-logo
Naprej na razpravo>>

1. Cilj spletne razprave:

Identificirati stališča in mnenja zainteresiranih javnosti o vzpostavitvi evropske energetske unije, ambicioznosti dokumentov Evropske komisije na področju energetike in uresničevanju energetskih smernic v Sloveniji. Mnenja in predlogi bodo vključeni v pripravo stališč Vlade Republike Slovenije o viziji prihodnje strukture EU in vloge Slovenije v njej (več o procesu vključevanja zainteresiranih javnosti). Spletna razprava je organizirana v okviru javnega posveta z naslovom "Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe", ki bo potekal v petek, 20. junija 2014, med 10.00 in 12.00 uro v Hotelu Lev na Vošnjakovi ulici 1 v Ljubljani (vabilo na posvet). Javni posvet bo mogoče spremljati tudi neposredno prek spletnega video prenosa. V spletni razpravi podana mnenja bodo vključena v vsebinsko poročilo posveta, na katerega se bo odzvala pristojna institucija državne uprave Republike Slovenije.

2. Aktualnost spletne razprave:

Evropska unija je energetsko močno odvisna od držav nečlanic, predvsem od Rusije. Takšno stanje od Unije zahteva veliko mero politične preračunljivosti glede dogovarjanja o dobavi energentov, vpliva pa tudi na vedno višje cene, ki jih Evropa plačuje zato, da dobi potrebno energijo. Energetski sektor v EU nenazadnje porablja tudi več kot 80 odstotkov fosilnih goriv, ki imajo izredno negativen vpliv na okolje in povzročajo segrevanje podnebja. Evropa je zelo malo naredila na področju energetske varnosti, saj se je njena energetska odvisnost v letu 2011 povišala na 53 odstotkov. EU uvozi skoraj 90 odstotkov nafte, 66 odstotkov plina in 42 odstotkov fosilnih goriv, kar jo stane 545 milijard evrov.

Pri oblikovanju energetske politike, kjer si pristojnosti deli z državami članicami, ima EU naslednje cilje:
  • zanesljivost oskrbe – zagotavljanje svojih lastnih energetskih virov in razvoj energetskega omrežja;
  • konkurenčnost – zagotavljanje sprejemljivih cen energentov, da te ne bodo ovira konkurenčnosti evropskega gospodarstva;
  • trajnost – razvoj obnovljivih virov energije, zmanjševanje porabe in boj proti podnebnim spremembam.
Med podnebno-energetskimi cilji Evropska komisija kot najpomembnejšega izpostavlja zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za 40 odstotkov glede na raven iz leta 1990, nadaljuje pa z zavezujočim ciljem glede deleža energije iz obnovljivih virov (OVE) na ravni celotne EU – ta naj bi dosegal vsaj 27 odstotkov. Zavzema se tudi za cenovno dostopno in varno energijo ter nov sistem upravljanja, ki bo temeljil na nacionalnih načrtih za vzpostavitev konkurenčnih, varnih in trajnostnih energetskih sistemov. Kombinacija višje energetske učinkovitosti in večjih kapacitet obnovljivih energetskih virov bi zmanjšala porabo zemeljskega plina v Evropi.

Konec meseca maja je Evropska komisija predstavila novo evropsko strategijo za energetsko varnost. Med njenimi glavnimi poudarki so različnost zunanjih virov energije, nadgradnja energetske infrastrukture, dokončanje notranjega trga z energijo EU in varčevanje z energijo. O predlogih Komisije bodo na zasedanju Evropskega sveta 26. in 27. junija razpravljali voditelji držav ali vlad EU.

Ker je Slovenija članica Evropske unije, morajo cilji njene energetske politike slediti smernicam Evropske unije. Zaradi potrebe po prenovi Nacionalnega energetskega programa (NEP) je bila v letu 2009 pripravljena Zelena knjiga za NEP, s katero se je začela razprava o strategiji razvoja energetike v Sloveniji in priprava novega NEP s pogledom do leta 2030. Slovenija zaradi številnih novih okoliščin v globalnem okolju takšen dokument nujno potrebuje, seveda pa mora biti usklajen tako s predstavniki civilne družbe kot tudi z energetskimi programi sosednjih držav.
 
Dodatne informacije o izhodiščnih spletne razprave so dostopne na povezavi http://www.eu-si.info/index.php/dogodki/energetska-politika.

3. Izhodiščna vprašanja spletne razprave:

Ali Evropska unija potrebuje tesnejšo povezanost na področju energetike? Je rešitev v vzpostavitvi energetske unije?

Kako ambiciozno je zastavljen podnebno-energetski okvir EU do leta 2030? Kaj to pomeni za uvajanje obnovljivih energetskih virov, povečevanje energetske učinkovitosti in zagotavljanje energetske varnosti?

Kako evropske smernice vplivajo na oblikovanje nacionalnih energetskih politik?

Kaj pomenijo načrtovane spremembe na ravni EU za slovensko energetsko situacijo? Kakšna naj bo slovenska energetska politika (TEŠ, Južni tok, jedrska energija)?

Kako je z institucionalno (ne)učinkovitostjo pri pripravi strateških dokumentov na področju energetike? Kakšna je vloga civilne družbe pri pripravi dokumentov?

4. Trajanje spletne razprave:

Od 13. junija do 25. junija 2014

5. Ciljne javnosti:

Predstavniki civilne družbe (okoljske nevladne organizacije in civilne iniciative), gospodarstva (podjetja, interesna združenja), stroke (fakultete in inštituti), medijev, ministrstev RS ter ostala zainteresirana javnosti in posamezniki.

6. Umeščenost spletne razprave v oblikovanje politik:

V spletni razpravi objavljena stališča, predlogi, mnenja in komentarji bodo vključeni v poročilo posveta, ki bo upoštevano pri oblikovanju vizije/strategije Republike Slovenije o prihodnji institucionalni ureditvi Evropske unije in vlogi Slovenije v njej. Vizija/strategija bo potrjena na Vladi RS oziroma v Državnem zboru RS. Odzivi pristojnih institucij državne uprave Republike Slovenije na poročila posvetovanj so dostopna na spletni povezavi http://eu-si.info/index.php/povezanevsebine.

7. Sodelovanje v spletni razpravi:

Lepo vabljeni, da vaše prispevke v spletnem posvetovanju objavite v oknu komentar (napis Nadaljuj razpravo...). Registracija ni potrebna, zato sprejemamo tudi anonimne komentarje. Prispevke lahko posredujete v objavo tudi na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. V spletnem posvetovanju bodo prav tako objavljeni prispevki, ki jih bomo pridobili prek družbenih omrežij Twitter in Facebook.

8. Relevantni dokumenti in povezave za razpravo:

EU za večjo energetsko varnost (4. junij 2014);

Kako obrzdati cene in stroške energije (29. januar 2014);

- Cilji podnebne in energetske politike po letu 2020 (4. april 2013).

9. Pravila in načela spletne razprave so dostopna na tej spletni povezavi.

Radijske oddaje

val 202 small

Vabimo vas k poslušanju radijskih oddaj, ki jih medijski partner projekta Valu 202 pripravlja po zaključenih razpravah:

- Več Evrope ali več Evropske unije?

Socialna država. Jo moderniziramo ali ukinjamo?

- Čas je za pametno rast

- Zelena luč za zeleno gospodarstvo

- Evropska renesansa 2.0

Spletne razprave

Vabljeni k posredovanju mnenj, predlogov in komentarjev za spletno razpravo Evropska energetska politika: ključni dejavnik samozadostne in nizkoogljične evropske družbe na tej povezavi do 25. junija.

Energetika-EU-razprava-splet

Ta spletna stran omogoča uporabo piškotkov za izboljšanje uporabniške izkušnje. Prosimo sprejmite piškotke za nemoteno delovanje strani.

Preberi več o upravljanju s piškotki

Sprejmem piškotke